Van oudsher worden wijnstokken in Nederland volgens de traditionele manier geleid en gesnoeid zoals we dat in onze omringende landen zien, zoals bijvoorbeeld Duitsland, toch min of meer ons voorbeeld. Deze snoeiwijze komt eigenlijk voort uit de wens gedeeltelijk machinaal te kunnen werken, een grote opbrengst te bereiken en het snoeiwerk zo eenvoudig mogelijk te maken. Inmiddels is bekend dat dit niet altijd de beste en meest duurzame manier is voor de plant. Het vroegtijdig afsterven door ziekten zoals Esca en het vervangen van de wijnstokken om de 30 jaar is hiervan het gevolg.

In bepaalde landen waar men een andere teeltvorm hanteert, gaan wijnstokken veel langer mee. Hoe komt dat? Het heeft alles te maken met het creëren  van grote snoeiwonden waarbij de sapstroom op den duur gehinderd wordt om de vruchtbare ogen te bereiken met als gevolg slechter uitlopen en minder opbrengst.

In Italië is zo’n dertig jaar geleden als reactie hierop de “zachte” snoei ontstaan. Hoe werkt dat en wat zijn de voordelen. En kunnen we ons systeem misschien ombouwen?

 

Bij deze cursus hoort een snoeipakket bestaande uit een Stihl snoeischaar met hoesje, werkhandschoenen en het boek zachte snoei.

Over de instructeur

Profielfoto

Piet van Rijsingen

Ruim 25 jaar is Piet bezig met wijnbouw. Hij stond mede aan de wieg van het Wijngaardeniersgilde en is bijna 10 jaar hoofdredacteur geweest van het vakblad De Wijngaard. Hij heeft ook meegewerkt aan de cursus Wijnbouw in de Achterhoek (met de universiteit van Wageningen) en geeft sinds 2008 de cursus wijnbouw voor beginners. Inmiddels heeft Piet een drietal boeken en diverse magazines over wijnbouw op zijn naam staan.

Bekijk meer cursussen van Piet van Rijsingen →

Cursusoverzicht

Inleiding
Morfologie en fysiologie met betrekking tot de snoei
sapstromen 00:00:00
ogen en apicale dominantie 00:00:00
Guyotsnoei traditioneel
Kopbouw 00:00:00
Snoeiwijze 00:00:00
Cordonsnoei traditioneel
Stiften 00:00:00
Kopvorming stiften 00:00:00
Negatieve gevolgen traditionele snoei
Snoeien in oud hout 00:00:00
Indroging 00:00:00
Blokkades en uitval 00:00:00
Veel dood hout: geen reserves 00:00:00
Wat is zachte snoei
Wie zijn Simonit & Sirch 00:00:00
Principes zachte snoei 00:00:00
Voordelen zachte snoei 00:00:00
Opzet zachte snoei guyot
Opbouw jonge plant 00:00:00
Opbouw kop 00:00:00
Maken van sapstroom uitgangen 00:00:00
Opzet zachte snoei cordon
Opbouw cordon 00:00:00
Ombouw naar zachte snoei
Ombouw oude stokken 00:00:00
Uitgangen stimuleren 00:00:00

Reviews

0

beoordelingen
  • 5 Sterren0
  • 4 Sterren0
  • 3 Sterren0
  • 2 Sterren0
  • 1 Sterren0

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze cursus. Wees de eerste die er een schrijft!

© 2021 Wijnbouw cursussen - Powered by Maatos