In deze cursus gaan we de vinificatie voor wit, rosé en rood stap voor stap doornemen. We beginnen met een inleiding over wat wijn nu precies is en welk stoffen de druif bevat. Vervolgens behandelen we de oogst gevolgd door de diverse vinificatieschema’s, de gebruikte materialen, de hulpstoffen zoals enzymen, gisten, klaringsmiddelen etc. Ook komt het sulfietmanagement aan bod en we eindigen met een les over wijnfouten.

De Vinificatietool is een belangrijk hulpmiddel in de praktijk. Hier vind je weer alle stappen terug en bovendien kan je de tool gebruiken als logboek en rekenmodule om diverse toevoegingen uit te rekenen.

Over de instructeur

Profielfoto

Piet van Rijsingen

Ruim 25 jaar is Piet bezig met wijnbouw. Hij stond mede aan de wieg van het Wijngaardeniersgilde en is bijna 10 jaar hoofdredacteur geweest van het vakblad De Wijngaard. Hij heeft ook meegewerkt aan de cursus Wijnbouw in de Achterhoek (met de universiteit van Wageningen) en geeft sinds 2008 de cursus wijnbouw voor beginners. Inmiddels heeft Piet een drietal boeken en diverse magazines over wijnbouw op zijn naam staan.

Bekijk meer cursussen van Piet van Rijsingen →

Cursusoverzicht

Inleiding
Wat is wijn? 00:00:00
Wat zit er in de druif? 00:00:00
Wijn maken in vogelvlucht
Basisschema wijn maken 00:00:00
Wijn maken in detail
Witte wijn stap voor stap 00:00:00
Rode wijn stap voor stap 00:00:00
Apparatuur
apparatuur voor een kleine wijngaard 00:00:00
Inrichting wijnkelder 00:00:00
Gisting
Verloop gisting 00:00:00
Keuze gist 00:00:00
Sulfietmanagement
De werking van sulfiet 00:00:00
Gebruik sulfiet in de praktijk 00:00:00
Wijnfouten
Herkennen en voorkomen van wijnfouten 00:00:00
Bijzondere omstandigheden
Tips en trucs bij een mindere oogst 00:00:00
experimenten in wijn maken 00:00:00

Reviews

0

beoordelingen
  • 5 Sterren0
  • 4 Sterren0
  • 3 Sterren0
  • 2 Sterren0
  • 1 Sterren0

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze cursus. Wees de eerste die er een schrijft!

© 2021 Wijnbouw cursussen - Powered by Maatos