De cursus opzet en onderhoud wijngaard behandelt alle zaken die nodig zijn voor het opzetten en onderhouden van een wijngaard:

  • keuze locatie en voorwaarden
  • klimaat ter plekke
  • keuze ras
  • keuze leidsysteem
  • aanplant
  • zomeronderhoud
  • ziektebestrijding
  • rijping en oogst, vinificatie in het kort
  • wintersnoei

 

Na de cursus ben je in staat om:

  • Zelfstandig een wijngaard aan te leggen en te onderhouden;
  • Een keuze te maken uit de beschikbare druivenrassen en onderstammen;
  • De kwaliteit van de oogst te beoordelen en te optimaliseren;
  • Ziektebeelden te herkennen en te behandelen;

 

Certificaat

Na het volgen van de cursus ontvangt je een certificaat als bewijs van deelname. Voorwaarde hiervoor is dat je deelneemt aan de afsluitende toets en daar een voldoende voor haalt.

Bij de cursus wordt een uitgebreid lespakket aangeboden:

  • cursusboek Een Wijngaard in Nederland
  • magazine gewasbescherming
  • wijnaroma boekje
  • linnen tas met werkboek, pen
  • usb-stick met wijngaardtool, links en snoei applet
  • TIJDELIJK met gratis refractometer

Wat vonden cursisten van de cursus (de voorloper van deze online cursus)

“Prima prijs/kwaliteit verhouding “

” Goede verdeling tussen theorie en praktijk  “

” Veel info d.m.v. de uitgereikte boeken en materialen “

“Cursus voldeed helemaal aan mijn verwachtingen, zowel op inhoud als op lesmateriaal “

“Bedankt voor de  leerzame en gezellige cursusdagen. Ik heb er erg van genoten. Het was voor mij een heel mooie mix van leren, gezelligheid en buiten zijn op een mooie plek. Hele fijne dagen, even weg van de hectiek van alle dag met iets heel anders bezig zijn. “

“Was echt heel leerzaam, prachtige omgeving met geweldig mooi weer het hele jaar door tot aan de laatste dag. Erg gezellig met leuke groep mensen. Piet, maar ook Karin, bedankt voor de goede zorgen”.

Over de instructeur

Profielfoto

Piet van Rijsingen

Ruim 25 jaar is Piet bezig met wijnbouw. Hij stond mede aan de wieg van het Wijngaardeniersgilde en is bijna 10 jaar hoofdredacteur geweest van het vakblad De Wijngaard. Hij heeft ook meegewerkt aan de cursus Wijnbouw in de Achterhoek (met de universiteit van Wageningen) en geeft sinds 2008 de cursus wijnbouw voor beginners. Inmiddels heeft Piet een drietal boeken en diverse magazines over wijnbouw op zijn naam staan.

Bekijk meer cursussen van Piet van Rijsingen →

Cursusoverzicht

Inleiding
Wat gaan we allemaal doen? Gratis 00:09:00
Hoofdstuk 1. Wat wil ik?
Hobbymatige wijngaard of commerciële wijngaard 00:17:00
Hoofdstuk 2. Morfologie
Morfologie 00:10:00
Kennisvragen morfologie 00:10:00
Hoofdstuk 3. Welke locatie is geschikt?
Locatie 00:11:00
Klimaat 00:10:00
Warmtebehoefte wijnstok 00:08:00
Huglin index opdracht 00:05:00
Kennisvragen locatie en klimaat 00:10:00
Hoofdstuk 4. Leidsystemen
Waarom een leidsysteem? 00:11:00
Materialen voor een leidsysteem 00:06:00
Snoeiapplet 00:15:00
Snoei in de praktijk bij volwassen wijngaard 00:13:00
Winterblog 00:13:00
Opdracht materialenberekening 00:05:00
Hoofdstuk 5. Welke rassen kies ik?
Traditionele rassen 00:08:00
Schimmeltolerante rassen 00:11:00
Proeven Nederlandse wijnen 00:05:00
Hoofdstuk 6. Voorbereiding bodem
Geschikte bodems en onderstammen 00:07:00
Bodemonderzoek en bemesting 00:08:00
Uitleg wijngaardtool tabblad bemesting 00:03:00
Opdracht bemesting wijngaardtool 00:05:00
Hoofdstuk 7. Aanplant eerste jaar
Hoe te planten? 00:09:00
Opkweek eerste jaren 00:08:00
Hoofdstuk 8. Onderhoud gedurende het seizoen
Scheuten dunnen, opbinden, bladdunning, trosdunning 00:11:00
Filmpje zomeronderhoud 00:05:00
Lenteblog 00:00:00
Kennisvragen zomeronderhoud 00:10:00
Hoofdstuk 9. Ziekten en plagen
Schimmels en andere ongemakken 00:13:00
Kennisvragen ziekten en plagen 00:05:00
Hoofdstuk 10. Het belang van loofwandbeheer
Fysiologie 00:11:00
Animatie fotosynthese 00:05:00
Wat houdt loofwandbeheer in? 00:07:00
Kwaliteit versus kwantiteit 00:10:00
Kennisvragen loofwandbeheer 00:05:00
Hoofdstuk 11. Oogst en verwerking
Wat is rijp? 00:10:00
Vinficatie wit, rosé en rood 00:07:00
Eindopdracht
Ontwerp wijngaard, berekening kosten en opbrengsten 00:10:00
Eindtoets 00:30:00

Reviews

0

beoordelingen
  • 5 Sterren0
  • 4 Sterren0
  • 3 Sterren0
  • 2 Sterren0
  • 1 Sterren0

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze cursus. Wees de eerste die er een schrijft!

© 2021 Wijnbouw cursussen - Powered by Maatos