Boekwinkel

Scroll helemaal naar beneden om boeken te bestellen. 

Duurzame wijnbouw met Piwi rassen

Piwi rassen oftewel schimmeltolerante rassen zijn erg populair in Nederland. Geen wonder, het wordt makkelijker om op een milieuvriendelijke manier wijn te maken en de kwaliteit hoeft niet onder te doen voor die van de klassieke rassen.

De ontwikkelingen gaan de laatste jaren erg snel. Diverse onderzoeksinstituten zijn bezig om nog betere rassen te ontwikkelen die een nog hogere tolerantie bezitten tegen schimmels en uiteraard ook een goede wijn opleveren.

Dit boek behandelt de geschiedenis van het ontstaan van piwi’s en legt uit hoe het kruisen en testen in de praktijk verloopt. Ook ruim aandacht voor de afweer: hoe functioneert het verdedigingsmechanisme van de wijnstok tegen schimmels en hoe werkt een resistentie? 

Maar we beginnen met de bodem. Een gezonde bodem is een eerste voorwaarde voor duurzame wijnbouw. Wat verstaan we onder een voedselweb, wat kunnen vlinderbloemigen bijdragen aan de wijngaardbodem? Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?

Het tweede deel van dit boek beschrijft bijna 50 Piwi rassen met foto, stamboom, resistentie tegen schimmels, teelt- en opbrengstgegevens en tips voor de vinificatie en andere bijzonderheden. Een uniek overzicht van wat er op dit moment op de markt is of binnenkort beschikbaar komt.

Auteur: Piet van Rijsingen, A4 hardcover, 208 pagina’s full colour, 2023.

Wijnbouwboeken over opzet wijngaard, snoeien en vinificatie

Een wijngaard in Nederland

De interesse voor het aanplanten van een wijngaard in Nederland is groter dan ooit. Soms gaat het maar om enkele tientallen stokken in de achtertuin, terwijl anderen plannen hebben voor een grote commerciële wijngaard. Maar hoe je ook begint, klein of groot, we zitten allemaal met dezelfde vragen: Waar moet ik aanplanten? Is de locatie geschikt? Welke rassen moet ik kiezen? Welk leidsysteem moet ik toepassen? Hoe moet ik snoeien? Wat houdt loofwandbeheer in? En vooral ook: hoe maak ik een lekkere wijn van de eerste oogst? Al deze vragen zullen in dit boek uitgebreid aan bod komen. Zonder je te vertellen hoe het “moet”. Dat klinkt misschien vreemd maar het wijnbouwvak is geen exact vak. Er is niet één manier hoe je het zou moeten aanpakken. Dat merk je gauw genoeg als je met wijnboeren praat. Ze zijn allemaal een beetje eigenwijs en hebben zo hun eigen manieren en gewoonten. Je kan wel veel leren van de aanpak van anderen, maar het is niet zaligmakend. Haal eruit wat je zinvol of logisch vindt. En juist voor het maken van die keuzes wil dit boek een handreiking zijn. Het is niet allemaal zwart – wit, je kan vele nuances aanbrengen. Voorwaarde is dat je kennis hebt van het wijnbouwvak om een gedegen afweging te kunnen maken wat voor jouw situatie de beste keuze is. Bovendien staat het wijnbouwvak niet stil, de inzichten veranderen voortdurend, worden aangescherpt en verbeterd en dit alles moet resulteren in een betere wijnkwaliteit. Zonder daarover heel moeilijk te doen. Probeer het simpel te houden en onthoud één belangrijk aspect: de wijn wordt gemaakt in de wijngaard.



Auteur: Piet van Rijsingen A4 Hardcover, ISBN 9789080391901, 2e druk, maart 2021 188 pagina's.

Wijn van eigen druiven

Vanuit de cursus “wijnbouw voor beginners” was veel vraag naar een overzichtelijk boek over het maken van wijn. Deze handleiding is dan ook een logisch vervolg op “Een wijngaard in Nederland” en beschrijft hoe je van je eigen zorgvuldig geteelde druiven een lekkere huiswijn maakt. Stap voor stap behandelt dit boek de vinificatie van wit, rosé en rood. Met veel afbeeldingen van de diverse handelingen en apparatuur wordt de beginnende wijnmaker wegwijs gemaakt in het vinificatieproces. Daarnaast is er aandacht voor verdieping in enkele aanvullende hoofdstukken, o.a. over gistkeuze, sulfietmanagement en diverse metingen. Veel plezier met dit boek en geniet van je eerste huiswijn. Proost !



Een rijk geïllustreerde handleiding in kleur uitgevoerd als luxe hardcover, formaat A4, Auteur: Piet van Rijsingen, ISBN: 9 789080 391925, 104 pagina's, 2020.

Zachte snoei

Van oudsher worden wijnstokken in Nederland volgens de gebruikelijke manier geleid en gesnoeid zoals we dat in onze omringende landen zien, bijvoorbeeld in Duitsland, toch min of meer ons voorbeeld. We zien voornamelijk enkel of dubbel guyot maar ook cordon, altijd in een ‘vertical shoot positioning’ (VSP) systeem Deze snoeiwijze komt eigenlijk voort uit de wens om gedeeltelijk machinaal te kunnen werken, een grote opbrengst te bereiken en het snoeiwerk zo eenvoudig mogelijk te maken. Inmiddels is bekend dat dit niet altijd de beste en meest duurzame manier is voor de wijnstok. Vroegtijdig afsterven door ziekten zoals Esca komt steeds vaker voor en de wijnstokken worden om de 30 jaar vervangen. Het heeft alles te maken met het creëren van grote snoeiwonden bij ons huidige teeltsysteem waarbij de sapstroom op den duur gehinderd wordt om de vruchtbare ogen te bereiken met als gevolg slecht uitlopen en minder opbrengst. Door de grote snoeiwonden kunnen ziekten ook gemakkelijker de plant binnendringen. In bepaalde landen waar men nog de traditionele teeltvorm hanteert, gaan wijnstokken veel langer mee. Hoe komt dat? Hier treedt blijkbaar geen blokkade van de sapstroom op. Marco Simonit en Pierpaolo Sirch onderzoeken al 30 jaar oude wijnstokken en hebben hieruit de “zachte snoei” ontwikkeld die de aloude principes in ere herstelt. Hoe dat werkt en wat de voordelen zijn, komt in dit boek uitgebreid aan bod met veel beeldmateriaal. We bekijken de opkweek van de jonge plant en laten zien hoe we ons systeem kunnen ombouwen door het maken van nieuwe “uitgangen” voor de sapstroom.
BOEK TIJKDELIJK NIET LEVERBAAR, ER WORDT GEWERKT AAN EEN HERDRUK.
Auteur: Piet van Rijsingen, ISBN 9789080391949, A4 hardcover, 108 pagina's, november 2021.

 
De huidigen boeken zijn hieronder te bestellen. Bij grote afname zijn er kortingen mogelijk. Neem even contact met ons op via info@wijnbouw.nl
© 2024 Wijnbouw cursussen - Powered by Maatos